Riiber foto

Tips om filtre

Her finner du informasjon om filtertyper og hvordan du bruker disse. Den vil bli utvidet etter hvert.

UV-filter

UV-filteret har som oppgave å stoppe UV-lys som kan forårsake dis på bildene og å beskytte objektivet. På de fleste digitale kamera er bildebrukken mindre følsom for UV-lys enn hva film var så UV-filtreringen er ikke like viktig som da man brukte film. Derimot er et UV-filter en billig beskyttelse av objektivet. Er du så uheldig å få en ripe så er det mye billigere å bytte filter enn å bytte fronelement på objektivet. Det er derfor viktig at man lar UV-filteret sitte på hele tiden. Det bør tas av når man skal bruke andre filtre fordi at to filtre utenpå hverandre lett skaper problemer med vignetering (mørke hjørner) og ikke minst at filtrene setter seg fast. To filtre som sitter fast i hverandre kan være utfordring å få løst. To gummistrikk eller gummihansker kan da være til hjelp.

Polariseringfilter

Polariseringsfilteret er kanskje det filteret som har størst effekt på bildets utseende. Det fjerner reflekser slik at kontrastene blir større og det blir mer "trykk" i bildet. Foran på pola-filteret er det en ring som kan roteres for å justere effekten filteret skal ha. Se gjennom søkeren og skru på denne ringen til du får den effekten du ønsker.

Effekten av pola-filteret vil være avhengig av vinkel til solen. Står du vendt 90 grader i forhold til solen vil det ha størst effekt. Har du solen rett i ryggen vil det ha forholdsvis liten effekt. På grunn av dette kan himmelen se ujevn ut hvis du bruker et pola-filter på et vidvinkelobjektiv. Ikke noe stort problem, men man må være bevisst hvordan man bruker filteret.

Gråfilter

Gråfilteret reduserer lysmengden som slipper gjennom objektivet. De finnes i mange mørkhetsgrader, fra filtre som halverer lysmengden til filtre som slipper gjennom 1 milliontedel av lyset. De lyse gråfilterne som ND2, ND4 og ND8 er enkle å bruke. Disse skrur du bare på objektivet og tar bilder som vanlig. De mørke kan derimot by på større utfordringer. Vanligvis bruker man disse for å få lange eksponeringstider og da er stativ påkrevd. Søkeren vil bli svært mørk slik at det kan være en utfordring å få komponert bildet. Erfaringen min er at liveview funksjonen er grei å bruke hvis kameraet ditt har det. Jeg har også erfaring med at mange kamera undereksponerer ganske kraftig ved bruk av slike filtre. Det kan derfor være nødvendig å bruke eksponeringskompensasjon eller manuell eksponering. De mørke gråfilterne vil også ofte gi litt rødstikk i bildene. Det er derfor en fordel å bruke raw-format for å enklere kunne justere dette.

Erfaringen min er at en del prøving og feiling er nødvendig for å beherske bruk av mørke gråfiltre, men du verden hvor morsomt det er når det fungerer (syns nå jeg da).

Rengjøring

Rengjøring av filtre kan være en utfordring. Et filter er ikke bare en glasskive. Utenpå glasset er det lagt et eller flere lag med et materiale (coating) som bl.a. reduserer reflekser. Dette er det mulig å pusse bort hvis man gjør dette feil. Selv bruker jeg denne metoden som virker bra for meg:

Filterprodusentene fraråder bruk av linsepapir og linsevæske da dette kan ødelegge coatingen på filteret.

Hjem Kjøpsinformasjon Kontakt Om meg Del på Facebook