UV-filter

UV-filteret er det mest brukte fotofilteret. Det har tre funksjoner:

  • beskytter obejktivet. Når du bruker filter så unngår du flekker og støv på objektivet. Når du pusser vekk dette vil det alltid bli litt slitasje og det er bedre å få dette på filteret enn på objektivet. Et filter koster vanligvis bare brøkdelen av et nytt objektiv.
  • bidrar til å værtette objektivet. Mange dyrere objektiver er beskyttet mot inntrenging av vann og støv. For mange av disse trengs det et filter for at værtettingen skal fungerer ordentlig. Sjekk brukerhåndboken for objektivet ditt.
  • Fjerner UV-lys. UV-lys kan gjøre bildene disige, spesielt for bilder tatt i høyfjellet og ved sjøen. Et UV-filter kan da få bildene til å se klarere ut. Mange digitale kamerahus har innebygd UV-filtrering slik at du ikke trenger filter for å fjerne UV-lyset.

Mitt utvalg av UV-filtre og beskyttelsesfiltre

Hoya Pro1 Digital DMC UV(0) filter

Hoya Pro1 Digital DMC UV(0)


Et meget godt UV-filter fra Hoya. Det har seks lag antirefleksbehandling og gir minimalt lystap. Jeg har dette i alle størrelser fra 52 til 82mm.
Hoya HD UV filter

Hoya HD UV

Et meget godt UV-filter fra Hoya. Det har åtte lag antirefleksbehandling og gir minimalt lystap. Glasset er herdet slik at det gir ekstra god bskyttelse. Jeg har dette i størrelser fra 67 til 77mm. Meget godt valg for de dyreste objektivene på grunn av den ekstra beskyttelsen det gir.
B+W 010 MRC

B+W 010 MRC UV

Kvalitetsfilter laget i Tyskland av B+W (Schneider Optics). Det er utstyr med B+Ws meget gode MRC overflatebehandling. Dette filteret har jeg i størrelsene 46, 49 og 77mm.
Hoya HD Protector

Hoya HD Protector

Et rent beskyttelsesfilter. Dette er helt nøytralt og endrer ikke bildet på noen måte. Laget av herdet glass for optimal beskyttelse. Jeg har dette i 77mm.